E-handel 2014 i tal: Børnefamilier køber mest på nettet

Danskerne øger fortsat deres forbrug på nettet, som i 2014 rundede 73,5 mia. kr. fordelt på 132 millioner handler. FDIH e-handelsanalyses årsrapport 2014 viser, at især børnefamilierne handler oftere end andre grupper.

Næsten en tredjedel (32 %) af børnefamilierne handlede på nettet mere end 5 gange hver måned i 2014, og især inden for varekategorien Tøj, Smykker og Sko. Varerne Tøj, Smykker og Sko er stadig de mest populære blandt alle aldersgrupper, mens Dagligvarer, Mad og Drikke er steget markant fra 2013 til 2014.

Tablet er danskernes foretrukne værktøj

Handlerne foregår oftere via mobiltelefoner og især tablets, som børnefamilierne brugte til mere end hver 5. handel (22 %), viser FDIH e-handelsanalyse for hele 2014.

”Mobiltelefonerne vinder generelt stærkt frem som søgeredskab for danskerne under 50 år, hvor man orienterer sig om varer og butikker, men man køber ikke så tit via mobilen endnu. Derimod er det tablets, der tegner sig som afløser for pc’erne, når købet skal foretages. Tabletten er ofte lige ved hånden, så en søgning efter en vare fører oftest til et køb af varen. Det stiller krav til butikkerne om at tilpasse hjemmesider og betalingsmetoder til de mobile enheder, især tablets, så købet gennemføres nemt og enkelt,” siger Annette Falberg, adm. direktør i FDIH.

Ved seneste køb brugte 18 % af kunderne tabletten til søgning, og 14 % købte varen. For børnefamilierne søgte 27 % på tablet, og 22 % købte via enheden. 

De unge finder nye veje til butikkerne

De unge skiller sig ud, når de skal finde vej til en ny butik på nettet. Kun 35 % af de unge går via søgemaskiner som Google mod 44 % i gennemsnit for hele befolkningen. FDIH e-handelsanalyses årsrapport peger også på, at anbefalinger fra omgangskredsen spiller en større rolle i aldersgruppen 18-25 år end hos andre kundegrupper. 20 % af de unge fortæller, at deres seneste køb skete efter anbefalinger fra omgangskredsen mod 15 % i andre kundegrupper.

Prissammenligningssider, kendskab til fysiske butikker og sociale medier scorer også højere hos de unge i forhold til resten af befolkningen.  

De unge markerer sig også på, hvordan de får leveret varen fra netbutikkerne. Hele 42 % benytter sig af leveringsmuligheden ’selvhenter’, hvor de selv henter pakken i en automat, en butik med udlevering, en postbutik eller lignende. Dog er ’selvhenter’-løsningen også populær hos resten af danskerne, da 32 % af dem vælger denne leveringsmulighed. I 2013 var det kun 21 % af danskerne, som valgte at hente deres pakker selv.

"Vi har i løbet af 2014 set, at stadig flere vil have deres pakke leveret til nærmeste posthus i stedet for privatadressen. Afhentningsstederne har i dag længere åbningstider og ligger tættere på kunderne end nogensinde før. Det har gjort det mere attraktivt at bestille den lidt billigere pakke til et posthus, hvor man kan tilrettelægge afhentningen, når det passer bedst ind i en travl hverdag", siger Morten O. Nielsen, Kommunikationschef i Post Danmark.

E-handelsanalysen mere aktuel end nogensinde før

Baseret på svar fra knapt 15.000 personer fordelt over hele 2014 giver FDIH e-handelsanalyse en detaljeret gennemgang af danskernes adfærd på nettet. Alt fra omfanget af e-handlen, hvilke varer kunderne foretrækker og hvordan forbrugerne foretager deres købsbeslutninger, til brug af betalingskort, mobiltelefoner, tablets og sociale mediers rolle i e-handlen.

”Den vigtigste udvikling i 2014 er størrelsen på analysen, hvor vi med næsten 15.000 svar nu har mulighed for at dykke ned i og krydse de mange svar, så vi kan afdække nye sider af kundernes købsadfærd på nettet. Den løbende tilpasning af spørgsmål og flere respondenter gør analysen aktuel som aldrig før, ikke mindst for netbutikkerne og de forskellige leverandører til e-handlen,” vurderer Annette Falberg.

Download hele årsrapporten

 

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Esben Carbac Hansen
Salgsansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Anna Risbjerg Omann
Studentermedhjælper - medlemsservice
Andrea Skou Pojezny
Studentermedhjælper - event
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen