Ny copyrightsag for 2,4 mio. kr. for tyveri af billeder

Natur & Helse er ramt af massiv kopiering af produktbilleder, og advokat Morten Kristensen fra Not Allowed bebuder stævninger i januar mod krænkerne. Sagen beløber sig til i alt 2,4 mio. kr.

Endnu en stor sag om ulovlig brug af andres billeder kører nu, og denne gang er det FDIH medlem Natur & Helse ved Henning Pedersen, der har bedt firmaet Not Allowed om tage sig af sagerne. 

”Vi fører en masse sager på vegne af Natur og Helse, som er blevet massivt kopieret, både produktfotos med og uden synligt vandmærke. Vi er oppe på 49 krænkere, og beløbet er samlet lidt over 2,4 mio kr, dog forsøger vi pt. at lukke sagerne via forlig med så mange som muligt. Om det så lykkes, det må tiden vise, ellers vil vi i januar begynde at stævne alle de krænkere, som vi ikke har fået lukket sagerne med,” skriver advokat Morten Kristensen fra Not Allowed, der har specialiseret sig i ophavsretsager.

 

Kopiering af billeder gennem 3 år

Det er tre år siden, at Henning Pedersen for første gang så, at et af hans egne produktbilleder fra NaturogHelse.dk lå hos en konkurrent. Han skrev til virksomheden og bad den fjerne billedet. Men de fjernede ikke billedet.

Henning Pedersen og hans kone driver Naturoghelse.dk med tre medarbejdere, og en af dem er en grafiker, som bl.a. redigerer de billeder, som Henning Pedersen selv tager af produkterne. Han ser billederne som butikkens udstillingsvindue, der skiller sig ud fra andre. Derfor bruger butikken mange ressourcer på billederne i forhold til butikkens størrelse.

Da han læste artiklen om Morfars.dk, der har samme problem bl.a. med Amazon, besluttede han sig at gøre noget ved det. Han tog derfor fat i Not Allowed for at få hjælp.

Et stort problem

Når Morten Kristensen skal se, om andre har kopieret billeder fra Naturoghelse.dk, sammenligner han lysfald, buk i æsker osv. på billederne. Et billede, som flere netbutikker har kopieret, har f.eks. genskin fra lyssætningen på pilleglassets øverste højre side. 

Morten Kristensen, der ejer Not Allowed, har allerede fundet 325 tilfælde af kopierede billeder fra Naturoghelse.dk. Det er både danske og udenlandske netbutikker, der ulovligt bruger Henning Pedersens billeder.

Han har derfor sendt krav ud til virksomhederne, og de samlede krav om betaling er på i alt 2,4 mio. kr. Nogle har straks erkendt, fjernet billederne og indgået forlig, efter de har modtaget Morten Kristensens skrivelser, der typisk lyder på krav om 5.000 kr. pr. billede i vederlag og godtgørelse. Andre er blevet sure og mener, at billeder, der ligger på nettet, er til fri afbenyttelse.

”Det er utroligt, at det sker i det omfang. Det er for længe siden og gentagne gange slået fast, at der er ophavsret til billeder og tekst, som lægges på nettet. Bare fordi man kan se billeder eller læse teksten, er det jo ikke allemandseje,” siger adm. direktør Niels Ralund, FDIH.

De gode råd mod kopiering

Når Morten Kristensen skal se, om andre har kopieret billeder fra Naturoghelse.dk, sammenligner han lysfald, buk i æsker osv. på billederne. Læs mere hos Not Allowed om, hvordan du finder dine kopierede billeder under  - Klik her 

Hos Morfars.dk ligger der et ”usynligt vandmærke", som ikke ødelægger oplevelsen af fotoet for kunderne, men det er nemt at finde for den, der ved i hvilket farvelag, at vandmærket ligger. Indehaver Kim Eriksen fra Morfars.dk har lagt link til vejledning ud på egen hjemmeside. Læs om Morfars.dk usynlige vandmærke her.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik