Morfars.dk stævner Amazon og 99 andre for misbrug af billeder

Morfars.dk kræver over en million kroner fra konkurrenter, der stjæler Morfars egne fotos og bruger dem på egne hjemmesider. Amazon, Groupon og CDON er blandt misbrugerne.

Morfars.dk, der sælger alt inden for fjernstyret legetøj, har siden åbningen i 2002 oplevet, at konkurrenterne kopierede firmaets billeder og brugte dem på egne sider. 

»Vi bruger mange ressourcer på at lave unikke fotos af vores produkter. Fotos er den væsentligste salgsparameter for en webshop og en kæmpe del af vores image. Lige siden vi startede, har vi oplevet at andre sider kopierer vores fotos. Vi har gentagne gange kontaktet dem - men altid med meget grimme svar som resultat. Efter et par år gav vi op og lagde store grimme vandmærker på billederne,” fortæller Kim Eriksen.

”De store vandmærker ødelagde oplevelsen for vores kunder og for ca. 3 år siden valgte vi en mere elegant løsning med et diskret vandmærke. Vi besluttede samtidigt at lade være med at spilde tid på at jage dem der kopierede os og i stedet bruge tiden på at sælge varer.

Morfars.dk fik nok

”For nyligt fandt jeg ved et tilfælde en side der havde kopieret lige lovligt mange billeder. Samtidig havde jeg lige læst en artikel om krænkelse af digital ophavsret hvor firmaet Not Allowed blev nævnt. Jeg tog kontakt til dem og de tilbød en "no cure - no pay" løsning. De gik i gang med sagen. Efter et par dage kontaktede de mig og spurgte om jeg var klar over hvor mange der kopierede vores fotos?
... det var jeg ikke. Nu er der flere end 100 sager med et samlet krav på mere end 1 mio. kr.”

De konkurrerende virksomheder har kopieret mellem 1 og 25 billeder hver, og blandt de mere prominente krænkere kan nævnes: Amazon, CDON, Groupon og Letdeal.no.

»Jeg har set en del det seneste halvandet år, hvor jeg har arbejdet med ophavsret, men jeg har aldrig set så massiv en kopiering og krænkelse af et firma, som det her,« siger Morten Kristensen, der ejer Not Allowed.dk til Finans.dk, der omtaler sagen.

Ca. 80 ud af de 100 virksomheder har svaret på henvendelserne fra Not Allowed. 10-15 pct. af dem har betalt, mens resten snart kan se frem til at modtage en stævning med udsigt til en tur i retten.

Taksten er sat til 5.000 kr. pr. billede.

»Det handler ikke om en indtægt til Morfars.dk . Vi vil have fjernet vores billeder fra konkurrenternes hjemmesider, for det er en stor frustration at bruge mange ressourcer på noget, som bare bliver kopieret på livet løs,« siger Kim Eriksen.

”Stærkt gået af Kim og Morfars.dk. Det er simpelthen for "nemt" at misbrugerne undskylder sig med, at når tingene ligger på nettet, så må de må bruges af alle. Gør dog arbejdet selv - som morfars.dk - i stedet for at snylte på andres arbejde. Vi håber at denne sag er med til at få fokus på, at man respekterer ophavsretten,” siger kommunikationschef Henrik Theil, FDIH.

Kommentarer

27. aug 2015 Torben

Godt gået, og dejligt at nogen tager sagen op. Det er møg irriterende at se sine egne billeder på konkurrenternes side, ikke mindst nå man selv har lagt meget tid og penge i et godt præsentations materiale til ens kunder. Vi har selv produkter med 20.000 varianter af model og farve, så det er ikke nogle billeder der bare kommer af sig selv. Derfor skal de selvfølgelig heller ikke stjæles ustraffet af andre.

27. aug 2015 Tommy

Ja det er som om alle tror man kan opføre sig som man vil når billeder og tekst jo ligger tilrådighed på nettet. Vi har også lige benyttet Not Allowed til en sag hvor en person/firma havde kopieret over 400 af billeder OG tekster fra vores webshop www.nirbana.dk og hvor kravet blev opgjort til over 1.9 mio. kr.! Sagen er netop vundet i retten.

27. aug 2015 Rasmus Houlind

Godt gået! :D

27. aug 2015 Kurt Løfquist

Godt gået! Jeg har selv været ved at få morgenkaffen galt i halsen da jeg så et af mine billeder i TV2 morgen tv, ikke engang jeg som fotograf var nævnt, svineri bare at tage billeder andre bruger tid og måske mange penge på at få lavet. Håber flere i fremtiden reagere, så må de lære det på den hårde måde..

31. aug 2015 Christian Rasmussen

Det er altså helt utroligt at så store virksomheder også gør det. Troede det var de små webshops, som ikke har resurser, tid og råd til at lave større opstillinger af produkterne og få taget billeder. Det er virkelig et godt initiativ Morten har taget og lavet Not-Allowed, han er altså for sej :) De bedste hilsner Christian - http://min-studenterkorsel.dk

5. dec 2015 Anosh

Kan jeg godt arbejde i morfars.dk

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik