E-handel vokser 11 pct. og passerer 50 mia. kr. i 2012

Danskerne køber mere og mere via e-handel, og 2012 byder på nye rekorder med 88 mio. handler og køb for 51 mia. kr., vurderer FDIH

Pressemeddelelse 11. januar 2013

Danskerne køber mere og mere på nettet, og 2012 byder på nye rekorder med 88 mio. handler og køb for 51 mia. kr., viser de første opgørelser fra FDIH, Foreningen for DanskInternethandel.

”Vi er rigtig glade for, at e-handlen fastholder sin stærke vækst, fordi danskerne brugte 5  mia. kr. mere på nettet i 2012 end i 2011. Altså en vækst på 11 % i omsætningen fra 46 mia. kr. til 51 mia. kr. Udviklingen afspejler både vækst i rene netbutikker og fra stadig flere fysiske butikker, som kommer forbrugerne i møde ved at etablere sig på nettet, ” konstaterer Annette Falberg, adm. direktør i FDIH.

”Detailhandlen i Danmark ligger i omegnen af 283 mia. kr., så danskernes forbrug på nettet betyder, at e-handlen udgør mindst 18 %. I lyset af at 45 % af detailsalget handler om dagligvarer, som kun udgør en lille del af e-handlen, så er der mange brancher, hvor e-handel har en meget større andel af detailsalget.”

FDIH har på baggrund af de foreløbige tal fra Nets om Dankortbetalingerne på nettet samt Dansk e-handelsanalyse sat tal på udviklingen i danskernes handel på nettet i 2012. Opgørelse af detailsalget er hentet fra Økonomisk Redegørelse, december 2012. 

Nøgletal for e-handel i 2012

  • 88 mio. handler via internettet (både indland og udland) Antallet af handler var 76 mio. i 2011 (vækst +15 %)
  • Danskerne handlede på nettet for 51 mia. kr. – det er 11 % mere end i 2011 (46 mia. kr)
  • Øget e-handel i udlandet. Danskerne lagde over 11 mia. kr. i udenlandske netbutikker i 2012.
  • 73 % af danskerne siger, at de senest handlede på en dansk side. En lille gruppe er i tvivl, mens cirka 22 pct. er sikre på, at det var en udenlandsk netbutik.
  • Mere end hvert femte danske køb på nettet sker i udlandet. I 1. og 3. kvartal af 2012 var det op til hvert fjerde køb.

”Midt i glæden over den stigende e-handel er vi fortsat bekymrede over, at en stigende del af e-handlen ender hos udenlandske netbutikker. Den omsætning går vi glip af herhjemme, og det er en udfordring, som FDIH har taget op. Blandt holder vi en Cross Border konference om eksport via e-handel i februar,” siger Annette Falberg.

”Løsningen er nemlig, at danske netbutikker sælger meget mere i udlandet, for pt. matcher onlinesalg til udenlandske kunder desværre ikke beløbet, som danskernes køber for i udlandet. Og så skal SKAT sikre, at netbutikker i EU afregner dansk moms, når de er forpligtet til det, så vi har ens vilkår for den høje danske moms.”

 

Kommentarer

10. jan 2013 Alexander Larsen

Personligt køber jeg selv mere og mere i udenlandske butikker. Dog er det oftest når jeg køber tøj. På dette område har de udenlandske webshops et større udvalg og bedere priser. Derudover er en del af de udenlandske hjemmesider begyndt at give gratis fragt til Danmark. (Fx Asos) hvilket mange af de danske webshops ikke gør. - Alexander Larsen

11. jan 2013 Dorthe J.

De sidste 9 år, hvor vi har forhandlet babyudstyr, har vi haft rigtig mange kunder, som har ringet eller skrevet til os vedrørende priser på bl.a. autostole. Mange af kunderne spørger til, om vi kan sælge dem til samme pris som butikkerne i Tyskland og England, og det kan vi simpelthen ikke, da vi er oppe mod bl.a. lavere momssatser. Det, som mange kunder ikke tænker over i første omgang, er garantien. Køber du noget i udlandet og det går i stykker, så kan det blive en dyr og langsommelig affære at skulle sende det tilbage til eksempelvis Tyskland og derefter vente på, at det atter kommer retur til Danmark. Jeg kan sagtens forstå, at mange føler sig fristede til at købe en vare billigere i udlandet, men der er altså flere ting, som man skal have med i sine overvejelser, inden man gør det.

16. jan 2013 Christine

Udlandet er helt klart noget man skal tænkte over, specielt i takt med at leveringen til Danmark bliver hurtigere og hurtigere. Det er lige før at man kan få sendt varer fra England hurtigere, end man kan fra en dansk netbutik. Men jeg tror stadig at den (ofte) lidt bedre viden om produkterne, og en lokal garanti har meget at sige, inden folk hopper udenlands.

21. jan 2013 Frederik

Tror kun disse tendenser vi stige drastisk i løbet af de næste mange år. Der er stadig skræmmende mange butikker, der endnu ikke har indset vigtigheden i at være online. Og at satse på det!

14. mar 2013 Lone

Det er et overrraskende højt beløb, der bliver købt for online. Jeg tror, at der kan være flere årsager til, at det er så populært at handle online. 1. Det er hurtigt at sammenligne priser. 2. Det er nemt og bekvemt. 3. Udvalget er større. Én ting er sikkert; online handel er kommet for at blive!

22. okt 2013 Andreas Linde

Det er godt nok en vild udvikling! Det er der ikke ret mange brancher, som kan prale med! Gad vide hvordan det ser ud på verdensniveau?

24. okt 2013 Frank

Det er altså lidt vildt. Jeg gad godt vide hvad tallene bliver for 2013 for vi har ekspanderet rigtig meget i 2013 i vores webshop, som sælger elektroniske cigaretter. Jeg ved godt at en elektronisk cigaret er meget trendy i øjeblikket, men alligevel syntes jeg generelt, at der er blevet handlet meget mere på nettet i 2013 end i 2012. Frank Smartsmoke.dk

29. okt 2013 Rene

Syg udvikling, men må sige det er sku også en lækker shop i har..

19. dec 2013 Klaus

Nu er 2013 ved at været gået, og jeg er rigtig spændt på, hvor meget omsætningen på nettet stiger i 2013. Jeg er slet ikke i tvivl om, at der bliver handlet meget mere på nettet i år.

29. jan 2014 Mikkel

Er tallene for 2013 kommet endnu. Har ledt efter dem, men kan kun finde disse 2012 tal. Der ingen tvivl om e-handlen bliver større og større for hvert år, spørgsmålet er bare hvor meget. @Frank- jeg driver også en prissammenligning side for e-cigaretter, og der har udviklingen været vild i år, da produktet tiltaler en stor gruppe. Bliver spændende at se hvad der sker på markedet i 2014.

30. jan 2014 Henrik Theil - FDIH

Dansk e-handelsanalyse for hele 2013 regner vi med at have klar i løbet af max 10 dage, og vi skal nok fortælle om det her på www.fdih.dk :-)

30. jan 2014 Henrik Theil - FDIH

Dansk e-handelsanalyse for hele 2013 regner vi med at have klar i løbet af max 10 dage, og vi skal nok fortælle om det her på www.fdih.dk :-)

6. apr 2014 Anders

Hold da på e-handel. tager en drastig udvikling år for år. Hvor mon vi er om 2-3 år, bliver spændende, at følge med i udviklingen :)

11. jun 2014 Thomas

Det bliver rigtig spændnede at følge udviklingen over de næst kommende år. Jeg ved ikke om det bare er mig der ikke kan finde nogle nyere tal?

22. aug 2014 Sofie

Thomas det er ikke kun dig der ikke kan finde nye tal det er svært at finde men i sidste uge var der en stor artikel i børsen der omtalte den stigen nethandel

19. sep 2014 Freja

Jeg shopper meget online og det samme gør min familie og venner, så det kommer ikke bag på mig med den store vækst - fx køber jeg altid rejser og sko på nettet. Seneste har jeg købt en rejse til mallorca online.

19. sep 2014 Jernmangel

Det er vilde tal! Jeg har lagt mærke til at selv helsekost butikker er begyndt at sælge vitamintilskud og den slags online, så det griber jo hurtigt om sig.

19. sep 2014 Konferanser omkring Oslo

Væksten foregår ikke kun i DK - den er også stor i fx Sverige og Norge!. Skal snart på en spændende konferanse om emnet på DFDS færgen ml. Oslo og København.

30. sep 2014 De tørstige roman

Bogsalget er også eksploderet online - både alm bøger og e bøger og lydbøger - det må også være en del af forklaringen på væksten? /Peter

23. nov 2014 Håndvarner

Ja der er ingen tvivl om internethandel som platform generelt er stigende. Så er der bare os andre der ligger under for den globale opvarmning og kan se langt efter de lange kolde vintre :-)

23. nov 2014 Glasfiber

Fra primært og være special forretninger der var aktive på nettet så er de fleste efterhånden ved og se lyset. Man kan dog undress lidt over at store dagligvarekæder som Coop og Dansk supermarked ikke er langt mere aggressive. Dagligvare markedet er jo et af de største overhovedet.

25. nov 2014 Container

E-handel er virkelig under udvikling, ja. Selv de traditionelle industrier er ved at se lyset. Skønt for os forbrugere :)

20. apr 2015 ecigg

Det er synd for de fysiske butikker... der er noget over at kunne gå ned og stå med tingene mellem fingrene, frem for at forestille sig hvordan tingene er, ud fra et billede på en webshop. Senest skulle jeg bruge nogle kasser i 40cm bredde, og fandt nogle, hvor målene var invendige mål. Retur igen :(. til gengæld har jeg held med at købe musik, e-cigaretter, og nogle gange tøj online :-)

19. maj 2015 Alberte Mertz

Har du nogle statistikker så man kunne se det mere visuelt?

12. apr 2016 casper

jeg syntes det er forfærdeligt at folk køber så meget over nettet i stedet for at støtte bylivet, der er ingen tvivl om det er derfor butikker lukker, fordi de kan ikke hamle op med de billige priser på nettet

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik