Persondataforordningen

Samtykke til behandling af persondata

Datatilsynets og Justitsministeriets vejledning om samtykke til behandling af persondata er nu kommet. Der er tale om en letlæselig vejledning med mange konkrete eksempler fra den digitale verden.

Vejledningen viser med al tydelighed, at det er en god idé at bruge andre behandlingshjemler end samtykke, hvis det er muligt. Der stilles nemlig mange, strenge krav til et samtykke.

Vejledningen indeholder en glimrede tjekliste, som I kan gennemgå, hvis I vil benytte samtykke som behandlingshjemmel. Den beskriver bl.a. også kravene til frivillighed, når der er tale om offentliggørelse af fotos, eller når der tilbydes en fordel for afgivelse af samtykke – fx ved tilmelding til en kundeklub.

HENT VEJLEDNINGEN 

Kan gamle samtykker fortsat anvendes?

Det oplyses i vejledningen, at gamle samtykker fortsat kan anvendes, hvis de lever op til de gældende regler. (Persondataloven) Dataansvarlige skal fx kunne dokumentere, at der er givet samtykke, og hvad der er givet samtykke til. Det nye krav om, at man inden indhentelse af samtykke skal have informeret den registrerede om, at samtykket kan trækkes tilbage, finder ikke anvendelse på gamle samtykker. Det anbefales dog at orientere de registrerede om det, hvis det er muligt.

Hvad er forskellen mellem samtykke og udtrykkeligt samtykke?

Der kræves udtrykkeligt samtykke til behandling af følsomme oplysninger, mens behandling af almindelige personoplysninger bare kræver samtykke. Udtrykket ”udtrykkeligt” indebærer ikke, at der stilles flere krav til samtykket, men det understreger vigtigheden af, at der ikke må være tvivl om, at der er givet samtykke.

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Micha Hansson
Medlemsservice- og webmanager
Simon Bjerremann
Analysechef
Niels Preysz
Medlemschef
Anders Thesbjerg Tang
Netværksansvarlig
Charlotte Ahm
Projektleder
Pernille Trieb
Projektleder
Kim Bruno-Lindby
Event & Marketingchef