Persondataforordningen

EU-Domstolen: Har du en Facebook-side, deler du dataansvaret med Facebook

En dom fra EU-domstolen slår fast, at hvis en virksomhed har en side på Facebook er både virksomheden og Facebook dataansvarlige, og der skal laves en aftale om ansvarsfordelingen. Facebook er på vej med en løsning

D.5. juni afsagde EU-Domstolen dom i en sag om brug af Facebook-sider. Dommen fastslår, at virksomheder og andre, der har Facebook-sider, skal have en aftale med Facebook om dataansvaret. Hvis virksomheden og Facebook ikke overholder reglerne, risikerer begge sanktioner.

Datatilsynet har udtalt, at Datatilsynet er klar over, at det kun er muligt at lave en aftale om delt dataansvar, hvis Facebook vil medvirke til det. Datatilsynet forventer imidlertid, at man i europæisk sammenhæng sammen med det irske datatilsyn vil følge op på, hvad Facebook gør.

Facebook

Foreningen for Dansk Internethandel har kontaktet Facebook, som oplyser, at de nu arbejder på en løsning, der gør, at bl.a. virksomheder fortsat vil kunne benytte Facebook-sider uden at overtræde reglerne i GDPR.

Læs Facebooks udtalelse

Datatilsynets fortolkning af dommen
Datatilsynet har i en udtalelse offentliggjort d. 13. juni 2018 fortolket dommen. I udtalelsen forklares det, at virksomhedens administrator i forbindelse med oprettelse af en Facebook-side, accepterer, at der sættes en cookie i brugerens device, der gør det muligt for Facebook at indsamle oplysninger om den besøgende, uanset om denne har en Facebookprofil eller ej. Oplysninger, der indsamles, gives til administrator som statistik via Facebook-Insights. Virksomheden kan bl.a. bruge oplysningerne i forbindelse med reklamering på Facebook.

Administrator af Facebook-siden laver ved oprettelse af siden en indstilling afhængig af bl.a. målgruppen for indhold og reklame for sine aktiviteter, og ved hjælp af filtre kan administrator definere de kriterier, som statistikkerne skal udarbejdes på grundlag af og angive de kategorier af personer, som Facebook skal indsamle oplysninger om.

Da administratoren bidrager til at afgøre til hvilket formål og med hvilke hjælpemidler, der foretages behandling af oplysninger om brugerne af siden, er virksomheden sammen med Facebook dataansvarlig. Når flere har fælles ansvar for personoplysninger, er det ikke en forudsætning, at hver enkelt har adgang til oplysningerne.

Læs hele Datatilsynets udlægning af dommen

Konkrete råd fra Datatilsynet til virksomheder, der har en Facebookside
Datatilsynet giver i deres domsfortolkning en række konkrete råd til virksomheder, der har en Facebook-side:

  • Du er sammen med Facebook fælles ansvarlig for at overholde reglerne i databeskyttelsesforordningen (i forhold til den pågældende Facebook-side)
  • Du skal sikre, at besøgende på siden (uanset om de er Facebook-brugere eller ej) får information om persondatapolitikken og, i det omfang det er krævet, også giver samtykke til behandlingen
  • Du skal sørge for at indgå en aftale med Facebook om fælles dataansvar, og i denne aftale skal det reguleres, hvem der har ansvar for hvad, og dem, I behandler oplysninger om, skal have adgang til at se det væsentligste indhold af ansvarsfordelingen mellem Facebook og dig
  • Personer, der bliver registreret som følge af besøg på din side, kan udøve deres rettigheder over for dig. Det gælder f.eks. retten til indsigt, retten til at gøre indsigelse eller retten til sletning
  • I forhold til et eventuelt erstatningsansvar i forbindelse med behandlingen af personoplysningerne hæfter du og Facebook solidarisk.

Læs Facebooks udtalelse 

Læs Datatilsynets fortolkning af dommen 

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Esben Carbac Hansen
Salgsansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Anna Risbjerg Omann
Studentermedhjælper - medlemsservice
Andrea Skou Pojezny
Studentermedhjælper - event
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen