Digital Handels analyser af medlemmerne
Medlemsanalyser

Logistikanalysen 2018: Netbutikkerne skruer op for hastigheden

Der bliver sendt flere pakker til udlandet, fri fragt har slået igennem og robotterne er så småt rykket ind på de danske lagre. Det er nogle af konklusionerne i FDIHs årlige logistikanalyse, som du kan hente her.

Den imponerende vækst i dansk e-handel ser ud til at fortsætte i de kommende mange år. Ifølge FDIHs seneste analyse forventer 7 ud af 10 netbutikker, at de om tre år vil sende dobbelt så mange pakker som i dag.

Det er sød musik i ørene på Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.

”Det er skønt. Og jeg mærker det også tydeligt, når jeg møder e-handlerne. Trods stigende pres udefra, så har de alle en kampgejst og optimisme, som er utrolig bekræftende at opleve.”

Optimismen forvandler sig dog ikke til naivitet, og netbutikkerne har stadig plads til realisme og selvindsigt, når det handler om logistik. 31% mener, at deres lager- og fulfillmentløsning har et klart optimeringspotentiale, og 28% mener, at der er behov for ekstern rådgivning for at kunne gøre det.

”Jeg glæder mig over, at der er optimisme og tro på fremtiden, men jeg er faktisk mindst lige så glad for, at der er en hel, der anerkender, at de kan gøre mere. Det er jo første skridt på vejen til at blive endnu bedre.”

In-house eller outsource?

Et muligt skridt på optimeringsvejen er at outsource virksomhedens logistik. Det er dog kun hver femte netbutik, der har outsourcet hele eller dele af logistikken. Den vigtigste årsag er ifølge ”outsourcerne”, at det frigiver ressourcer – blandt andet fordi man ikke skal håndtere personale. Den vigtigste årsag til at beholde logistikken in-house er, at butikkerne oplever funktionerne som så vigtige, at de ikke vil overlade dem til andre.

En anden mulighed er at ansætte robot-kolleger, der kan effektivisere arbejdet. 7 % af virksomhederne har allerede automatiseret logistik-processen helt eller delvist ved hjælp af robotter, mens 6 % forventer at gå i gang inden for et år. Det forstår Niels Ralund godt.

”Forbrugerne forventer efterhånden, at de kan få deres varer i løbet af nul komma fem, og hvis butikkerne – især de store, der håndterer vildt mange ordrer – skal leve op til det, så kan det være nødvendigt at få robot-hjælp. Det har vi tydeligt set, når vi eksempelvis har besøgt Amazon og Boozt.com. Derfor er det godt, at de danske netbutikker også på det område er klar til at tage kampen op.”

Flere pakker til udlandet

Analysen viser også, at der stadig er godt i gang i eksporten. 18 % af virksomhederne svarer, at mindst hver fjerde pakke bliver sendt til udlandet, og det giver smil på læben hos Niels Ralund.

”Vi bliver presset af udenlandske butikker, så det er hammervigtigt, at kan vinde noget igen ved at sende nogle varer den anden vej over grænsen. I år er det især de store virksomheder, der har skruet op for eksporten, så der ligger også en opgave i at støtte de lidt mindre med at komme ud i verden.”

Se flere tal i infografikken og hent hele analysen ved at logge ind.

I analysen får du bl.a. svar på:

 • Top 3 logistik udfordringer for hhv. små, mellemstore og store virksomheder
 • Top 3 konkurrenceparametre for hhv. små, mellemstore og store virksomheder
 • De mest udbredte leveringsmuligheder
 • Logistikprofil 2018 herunder:
  • Hvor mange pakker virksomhederne ekspedere årligt
  • Hvor mange leveringsmuligheder der tilbydes kunderne 
  • Hvilke lager- og fulfillmentløsninger, der anvendes
 • Logistikforventninger herunder:
  • Hvilke logistikservices der forventes at blive vigtige konkurrenceparametre det kommende år
  • Generelle forventninger til logistik og udvikling
  • Logistik fordele hos de store
 • ... og meget mere

Log ind og læs hele Logistikanalysen 2018

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik