Digital Handels analyser af medlemmerne
Medlemsanalyser

FDIH’s E-handelsbarometer 1. kvartal: Danske netbutikker fik forrygende start på 2019

FDIH’s E-handelsbarometer viser, at optimismen bobler i dansk e-handel efter årets første kvartal, hvor hver tredje netbutik havde massiv fremgang i omsætningen.

Publiseret maj 2019:
Der er ingen tegn på opbremsning i dansk e-handel. Tværtimod viser FDIH’s nye E-handelsbarometer, at netbutikkerne er kommet rigtig godt fra land i 2019.

32 % af netbutikkerne svarer i undersøgelsen, at omsætningen i første kvartal steg mindst 25 % sammenlignet med samme periode sidste år, mens kun 12 % svarer, at omsætningen dalede en smule.

”Det bekræfter den følelse, vi har, når vi taler med vores medlemmer; at det går rigtig godt. Jeg er dog ikke overrasket, for netbutikkerne knokler, og de leverer en service, som forbrugerne er glade for,” siger Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.  

Den nye undersøgelse viser også, at det er de store netbutikker med mere end 10 e-handelsansatte, der kan glæde sig over den største fremgang.

”Det er et uhyre konkurrencepræget marked, hvor der er kamp om kunderne, og derfor er det naturligt, at dem med de største markedsføringsbudgetter og måske lavere priser render med flere og flere kunder,” siger Niels Ralund og fortsætter

”Heldigvis bliver e-handelskagen hele tiden større, så der er stadigvæk plads til mindre netbutikker, og vi kan i Danmark glæde os over et e-handelsmarked med plads til rigtig mange spillere.”

Stor tro på fremtiden

Den flotte stigning i omsætningen får ikke netbutikkerne til at frygte, at forbrugerne har brændt pengene af i de første måneder. Knap hver tredje netbutik forventer, at omsætningen i 2. kvartal stiger mindst 25 %, mens blot 6 % forventer, at omsætningen dykker.

Stadig stort eksportpotentiale

Hvis fremgangen hos danske netbutikker skal fortsætte, er det nødvendigt, at flere udenlandske forbrugere får øjnene op for de danske herligheder. E-handelsbarometret viser dog, at halvdelen af de danske B2C-netbutikker endnu ikke har fået gang i eksporten.

Den mest iøjnefaldende stigning står Wish.com dog for. Hver fjerde danske online forbruger shoppede i 2018 hos den kinesisk-amerikanske platform, som er berømt og berygtet for at sælge alt mellem himmel og jord til meget lave priser. I 2017 var det 15 %.

Ifølge Niels Ralund udgør Kina-pakkerne fra Wish et stort problem for danske virksomheder, PostNord og fælleskassen, fordi Wish og andre kinesiske butikker udnytter de forældede postregler og samtidig stort set slipper for at betale moms på grund af momsbagatelgrænsen på 80 kr.

”Flere undersøgelser viser også, at mange af varerne fra Wish ikke overholder de europæiske produktregler og i mange tilfælde er direkte sundhedsskadelige. Det er farligt for forbrugerne og farligt for de danske og europæiske virksomheder, der skal bruge ressourcer på at overholde reglerne, fordi de risikerer at blive udkonkurreret.”

Stigningen i forbruget hos Wish.com står i kontrast til, at 42 % af forbrugerne svarer, at de ”helt sikkert vil undgå at handle i en udenlandsk netbutik, såfremt jeg ved, at den ikke betaler moms/skat/afgifter i Danmark.”

”Der er måske lidt langt fra tanke til handling, og jeg kan godt forstå, at det er fristende at handle hos Wish eller andre superbillige kinesiske virksomheder. Men i disse tider, hvor vi diskuterer, hvordan vi skal bruge penge fra fælleskassen, så vil jeg ønske, at både forbrugerne og politikerne fokuserede mere på, hvordan vi kan hjælpe virksomhederne med at skaffe penge til statskassen. Det handler fra politisk side om at skabe fair konkurrencevilkår, mens forbrugerne skal overveje, hvad det betyder, når ordren går til Wish fremfor en virksomhed, der bidrager til fællesskabet,” siger Niels Ralund.

FDIH medlem?
Log ind herunder og download 1. kvartals e-handelsbarometer

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik