Trends og tendenser i dansk e-handel
Digital Handel E-handelsanalyser

Årsrapport 2018 Forbruget på nettet voksede med 14 mia. kr. i 2018

2018 blev endnu et godt år dansk e-handel, der landede en rekordstor omsætning. En stadig større del af forbruget ender dog hos udenlandske giganter, og det bekymrer FDIH. Læs mere i E-handelsanalysen.

De danske forbrugere havde travlt på nettet i 2018. Hele 197 millioner gange puttede de varer i de digitale kurve og trykkede køb. De mange køb fik det samlede danske online-forbrug til at lande på 129,3 mia. kr. Det er en rekordstor stigning på 14,7 mia. kr. i forhold til 2017.

”Det er et meget flot resultat, som endnu en gang viser, at nethandel er blevet helt naturlig for forbrugerne – hvad enten de skal købe dagligvarer eller rejser,” siger Niels Ralund, adm. direktør i FDIH, som står bag E-handelsanalysen.

Grafik: E-handelsforbruget 2011-2018

Se forbruget i dansk e-handel

Hver femte køb blev gennemført via mobil

En del af forklaringen på det stigende forbrug skal findes i lommen på danskerne. Eller rettere sagt: Det, de tager op af lommen. Flere forbrugere har nemlig fået smartphones, som gør det nemt at ordne indkøbene, når man er på farten, og i 2018 blev godt hver femte køb gennemført på en "mobil".

”Set med købmandsbriller er det interessant, at flere og flere forbrugere handler via mobilen, for mobil-shopperne handler oftere og køber for mere,” siger Niels Ralund. 

Grafik: Søgning og køb med computer, smartphone og tablet

Det er især de unge forbrugere og børnefamilierne, der bruger mobilen, når de shopper - over halvdelen (56 %) af børnefamiliernes netkøb bliver foretaget på telefonen eller en tablet.

”De yngre forbrugere og børnefamilierne er nærmest er vokset op med smartphones, så det er helt naturligt, at de lige får ordnet købene på mobilen, når de sidder i toget eller flader ud hjemme på sofaen, når børnene er lagt i seng. Det er nemt, og det er den primære årsag til at handle online. ”

Set med købmandsbriller på er det interessant, at flere og flere forbrugere handler via mobilen, for mobil-shopperne handler oftere og køber for mere

2018 blev også et godt år for MobilePay. Den populære betalingsmetode tordnede frem og blev brugt i hver tiende handel. Det en eksplosiv udvikling, som ifølge Niels Ralund ikke har peaket endnu.

”Det interessante bliver, hvem MobilePay kommer til at hugge markedsandele fra. De kan ikke snuppe meget mere fra faktura- og PayPal-betalinger, så der kommer nok yderligere tryk på de traditionelle betalingskort. Det bliver spændende at følge.”

Grafik: Sådan betaler forbrugerne på nettet

Sådan betaler forbrugerne på nettet

Presset fra udlandet stiger

Selv om analysen viser et voksende forbrug og tilfredse forbrugere, så er der et enkelt hår i suppen. Og det bliver tydeligere hvert år. Danskernes forbrug i udenlandske netbutikker vokser hurtigere end forbruget i de danske netbutikker, og i 2018 gik 34 % af alle handler til netbutikker udenfor landets grænser. Det bekymrer FDIH.

”Den stigende digitale_grænsehandel presser virkelig de danske virksomheder, og hvis det fortsætter, risikerer vi at miste arbejdspladser og penge til fællesskabet,” forklarer Niels Ralund.

Grafik: Forbruget i udenlandske netbutikker

Se forbruget i udlandet

FDIH-direktøren understreger, at de danske netbutikker ikke har noget imod konkurrence, så længe alle spiller efter samme regler. Det er desværre ikke tilfældet i dag. Et kendt eksempel på en udenlandsk virksomhed, der omgås reglerne, er Wish.com. Den amerikansk-kinesiske platform, som på få år er drønet frem på listen over de mest benyttede netbutikker i Danmark, er notorisk berygtet for blandt andet at snyde med moms- og toldbetalingen og sælge kopi-produkter, der overtræder de europæiske regler for produktsikkerhed.

”Det er saftsuseme svært at konkurrere imod for danske virksomheder, og derfor kæmper vi hårdt for at få politikerne til at sikre fair og lige konkurrence. Konsekvensen er nemlig, at de danske butikker på sigt bukker under, selv om e-handelsforbruget vokser.”

Det er saftsuseme svært at konkurrere imod for danske virksomheder, og derfor kæmper vi hårdt for at få politikerne til at sikre fair og lige konkurrence.

Amazon er næststørst

Udfordringen med det stigende udlandsforbrug bliver tydeligt illustreret på listen over de 20 mest benyttede netbutikker. Fem danske butikker klemmer sig ind på top ti, men top fem består kun af udenlandske giganter. I 2018 snuppede de ti største netbutikker knap hver femte handel, og med Amazons forventelige indtog vil de stores indtag af markedet blive endnu mere markant i fremtiden, vurderer Niels Ralund.

”Det bliver svært at slå giganterne på prisen, så derfor skal de danske netbutikker være helt skarpe på udvalg og service. Heldigvis kan vi se, at de danske butikker generelt bliver rosende omtalt af kunderne. Eksempelvis er nemlig.com den butik blandt de 20 største, som relativt flest vil anbefale til andre.”

Grafik: Her handlerne forbrugerne ( % = andel af det samlede antal handler.)

Se de 20 største netbutikker  

 

Dette kan du læse mere om i E-handelsanalysen om danske e-handel i 2018:

  • De vigtigste resultater
  • Udviklingen i dansk e-handel 2018
  • Handler og forbrug
  • Kundens vej til køb
  • Kundetilfredshed & Top 20 butikker
  • Danskernes køb i udlandet
  • Betaling, levering og retur 
  • E-handel via mobile enheder
  • Business to business
  • Metode og yderligere informationer 

FDIH medlem?
Log ind og download PREMIUM E-handelsanalysen 2018 gratis.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik